Politici sú jednotní v potrebe ozdravenia verejných financií

21.02.2012 Celý región

Bratislava 21. februára (TASR) - Zásadné ozdravenie verejných financií je prioritou všetkých politických strán, ktoré sa dnes v Bratislave zúčastnili na diskusnom fóre zorganizovanom Republikovou úniou zamestnávateľov (RÚZ).

Podľa Jozefa Kollára (SaS) stále existujú obrovské rezervy vo výdavkovej časti rozpočtu, najmä v sociálnej oblasti. Potrebné je nanovo definovať rozsah služieb poskytovaných štátom. Poriadok by sa mal urobiť aj v oblasti dôchodkov, najmä výsluhových, ale aj v rôznych sociálnych dávkach. SaS, ako zdôraznil, bude tvrdo presadzovať zásadu \'ani cent bez práce\'. Strana je tiež proti zvyšovaniu priamych daní bez toho, aby sa predtým nevyužili všetky iné možnosti.

Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) je za prijatie ústavného zákona, ktorý by ochránil druhý dôchodkový pilier. Za ďalšiu prioritu považuje stabilitu spoločnej európskej meny eura, čo bude mať priamy vplyv aj na zvyšovanie zamestnanosti, stabilizáciu podnikateľského prostredia a pod. SDKÚ-DS v prípade, že sa bude podieľať na vláde po marcových voľbách, bude presadzovať vytvorenie funkcie alebo inštitútu tzv. byrokata. Jeho úlohou by bolo dozerať, aby sa neprijímala legislatíva zvyšujúca byrokratické zaťaženie podnikania.

Ivan Švejna (Most-Híd) zdôraznil nevyhnutnosť ozdravenia verejných financií, ale nie zvyšovaním priamych daní, ale prehodnotením rôznych výdavkov v sociálnej oblasti a predovšetkým zlepšením výberu súčasných daní.

Ján Hudacký (KDH) vidí cestu znižovania nezamestnanosti v investíciách do infraštruktúry, najmä pri budovaní cestnej infraštruktúry, ale aj v oblasti energetiky a poľnohospodárstva. Podľa neho treba vrátiť ľudí k pôde.

Na nerovnaké postavenie domácich podnikateľov v porovnaní so zahraničnými podnikajúcimi na Slovensku poukázal Rafael Rafaj (SNS). SNS je podľa neho proti zvyšovaniu priamych daní, dokonca je za zníženie rovnej dane fyzických osôb na 16 %. Strana je aj za vytvorenie registra podnikateľov, v ktorom by boli uvedení podnikatelia porušujúci zákony, neplatiči a pod.

Peter Kažimír (SMER-SD) upozornil, že bez ohľadu na to, aká vláda vznikne po marcových voľbách, ostane jej veľmi málo času na zásadnú konsolidáciu verejných financií. Dôvodom sú naše povinnosti vyplývajúce z členstva v EÚ a eurozóne a záväzky v oblasti znižovania deficitu. Záväzky sú mimoriadne náročné, zdôraznil, a čas, keď Slovensko bude dávať odpočet EÚ, veľmi krátky.
 

Vyberte región